Monday, 21 December 2015
Filled Under:
Himpunan Resepi
RESEPI PULUT PANGGANG ISTIMEWA
Posted By:
Unknown
on 11:22
Bahan-Bahan Untuk Pulut :
<>Beras pulut
<>Santan kelapa
<>Garam secukupnya
<>Daun pandan
Cara-cara untuk Membuat Pulut :
<>Cuci beras pulut dan toskan (dengan menggunakan air suam)
<>Letak beras pulut dalam loyang
<>Masukkan santan dalam loyang itu
<>Masukkan garam dan daun pandan
<>Kacau sehingga larut garam dalam beras pulut yang bersantan itu
<>Kemudian masukkan dalam pengukus yang telah di didihkan airnya
<>Tutup penutup pengukus dan kukus hingga masak pulutnya
Bahan-Bahan Untuk Serunding Kelapa :
<>Kelapa parut
<>Bawang merah
<>Bawang putih
<>Serai - diracik halus
<>Halia
<>Cili kering - direbus
<>Udang kering - direndam
<>Jintan manis
<>Jintan putih
<>Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
<>Bancuhan air asam jawa
<>Serbuk kunyit - sedikit
Cara-cara untuk Membuat Serunding Kelapa :
<>Blend bawang merah, bawang putih, serai, halia, udang kering, jintan manis, jintan putih dan cili kering yang telah direbus
<>Tumis bahan yang diblend tadi hingga naik bau
<>Masukkan kepala parut, serbuk kunyit, garam, gula, ajinomoto dan bancuhan air asam jawa
<>Kacau hingga serunding menjadi kering dan ringan
Angkat dan biarkan sejuk dahulu sebelum di letak pada pulut
Bahan-Bahan Untuk membuat Serunding Ikan :
<>Ikan - direbus, buang tulang
<>Lada kering - direbus
<>Halia
<>Bawang merah
<>Bawang putih
<>Serai - racik halus
<>Garam, gula dan ajinomoto
<>Asam keping
Cara-cara untuk Membuat Serunding Ikan :
<>Blend lada kering, halia, serai, asam keping, isi ikan, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur
<>Tuangkan bahan yang diblend tadi ke dalam kuali
<>Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
<>Masak dengan menggunakan api sederhana
<>Kacau hingga serunding masak dan kering
<>Angkat dan sejukkan sebelum di letak pada pulut panggang
Bahan-Bahan Untuk membuat Pulut Panggang :
<>Pulut - yang telah dikukus / dimasak
<>Inti serunding ikan/ serunding kelapa
<>Daun pisang - dipotong 4 segi panjang dan dilayur
<>Marjerin atau minyak masak
<>Lidi atau stapler
Cara-cara untuk Membuat Pulut Panggang :
<>Daun pisang yang telah dipotong dan dilayur di letakkan di atas meja
<>Sapukan marjerin atau minyak masak di atas permukaan daun pisang itu
<>Ambil 2 sudu besar pulut
<>Ratakan di atas daun pisang tadi
<>Ambil 1 atau 2 sudu makan serunding kelapa / serunding ikan
<>Letakkan di tengah-tengah pulut tadi
<>Tutup inti pulut panggang dengan temukan kedua-dua hujung pulut supaya ia tertutup
<>Gulungkan daun pisang dengan rapat
<>Sematkan hujung daun pisang dengan lidi atau staplerkan
<>Letak pulut panggang di atas kuali leper
<>Bakar dengan api sederhana
<>Balik-balikkan supaya pulut panggang dapat dimasak dengan sekata