RESEPI CAKOI BY Ida Farida
BAHAN-bahan untuk cakoi
- [+]400 tepung gandum
- [+]1 cawan air
- [+]1 sudu besar majerin
- [+]1 sudu kecil garam
- [+]3 sudu besar gula pasir
- [+]1 sudu besar susu pekat@susu tepung
- [+]1 biji kuning telur
- [+]2 sudu kecil yis kering
- [+]1/2 sudu kecil soda bikarbonat
CARA-cara buat cakoi
- [+]1.bancuh gula dan yis dengan air
- [+]2.satukan bahan kecuali minyak masak
- [+]3.uli sehingga menjadi doh
- JIKA DOH MASIH LEMBIK TAMBAH-TAMBAH SIKIT-sikit TEPUNG GANDUM SEHINGGA MEMBENTUK DOH
- [+]4.uli sehingga tidak melekat di mangkuk atau tangan..itu bermakna doh anda cukup adunan nya..cukuo tepung nya..jika masih melekat tambah sikit-sikit tepung
- [+]5.rehatkan doh selama 40 minit
CARA-cara PENYEDIAAN CAKOI
IKUT CARA ini
- [+]1.ambil dalam segengam doh
- [+]2.canai doh memanjang berbentuk 4 segi memanjang..tabur tepung di permukaan tempat mencanai doh tersebut bagi elak melekat di tempat di canai
- [+]3.potong doh lebih kurang 1.5 inci
- [+]4.ambil lidi dan celup dalam air dan dan tekan lidi tersebut atas adunan yg di potong tadi
- [+][+]5.ambil potongan yg lain juga telah di tekan dengan lidi yg bersalut air dan lekatkan kedua2 belah
- [+]6.panaskan minyak utk mengoreng
- [+]7.bila minyak dah panas..ambil doh cakoi tadu
- [+]8.sebelum di masukkan ke dalam kuali..tarik doh agar memanjang dan terus di goreng dengan api perlahan
- [+]9.buat sehingga habis adunan
SELAMAT MENCUBA
credit to Ida Farida Mazlan