Tuesday, 17 November 2015

Filled Under:

RESEPI CAKOI BY Ida Farida


RESEPI CAKOI BY Ida Farida 


BAHAN-bahan untuk cakoi

  • [+]400 tepung gandum
  • [+]1 cawan air
  • [+]1 sudu besar majerin
  • [+]1 sudu kecil garam
  • [+]3 sudu besar gula pasir
  • [+]1 sudu besar susu pekat@susu tepung
  • [+]1 biji kuning telur
  • [+]2 sudu kecil yis kering
  • [+]1/2 sudu kecil soda bikarbonat


CARA-cara buat cakoi

  • [+]1.bancuh gula dan yis dengan air
  • [+]2.satukan bahan kecuali minyak masak
  • [+]3.uli sehingga menjadi doh
  • JIKA DOH MASIH LEMBIK TAMBAH-TAMBAH SIKIT-sikit TEPUNG GANDUM SEHINGGA MEMBENTUK DOH
  • [+]4.uli sehingga tidak melekat di mangkuk atau tangan..itu bermakna doh anda cukup adunan nya..cukuo tepung nya..jika masih melekat tambah sikit-sikit tepung
  • [+]5.rehatkan doh selama 40 minit


CARA-cara PENYEDIAAN CAKOI
IKUT CARA ini

  • [+]1.ambil dalam segengam doh
  • [+]2.canai doh memanjang berbentuk 4 segi memanjang..tabur tepung di permukaan tempat mencanai doh tersebut bagi elak melekat di tempat di canai
  • [+]3.potong doh lebih kurang 1.5 inci
  • [+]4.ambil lidi dan celup dalam air dan dan tekan lidi tersebut atas adunan yg di potong tadi
  • [+][+]5.ambil potongan yg lain juga telah di tekan dengan lidi yg bersalut air dan lekatkan kedua2 belah
  • [+]6.panaskan minyak utk mengoreng
  • [+]7.bila minyak dah panas..ambil doh cakoi tadu
  • [+]8.sebelum di masukkan ke dalam kuali..tarik doh agar memanjang dan terus di goreng dengan api perlahan
  • [+]9.buat sehingga habis adunan


SELAMAT MENCUBA

credit to Ida Farida Mazlan