RESEPI LAKSA KUALA PERLIS MESTI CUBA
Bahan-bahan- [+]...1kg laksa beras - di rebus dan toskan (Guna laksa kering)
- [+]...1kg ikan kembung - di bersihkan
- [+]...1/2 kg ikan selayang - di bersihkan
- [+]...2 batang bunga kantan - di hiris
- [+]...5 tangkai daun kesum
- [+]...3 keping asam gelugur - Masukkan 5 keping
- [+]...3 liter air
- [+]...garam secukup rasa
BAHAN KISAR
- [+]...250gm bawang besar
- [+]...150gm cili kering - kurangkan jika tak tahan pedas
- [+]...25gm belacan
BAHAN HIASAN
- [+]...8 biji telur - di rebus dan dibelah dua
- [+]...20gm cili padi - di potong
- [+]...5 tangkai daun selom di hiris
- [+]...1 biji timun di hiris seperti mancis
CARA MEMASAK:
- [+]...1. Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.
- [+]...2. Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.
- [+]...3. Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.
- [+]...4. Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.
- [+]...5. Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.
[+]...Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
[+]...Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat mencuba