Friday, 20 November 2015

Filled Under:

RESEPI LAKSA KUALA PERLIS MESTI CUBA


RESEPI LAKSA KUALA PERLIS MESTI CUBA

Bahan-bahan

  • [+]...1kg laksa beras - di rebus dan toskan (Guna laksa kering)
  • [+]...1kg ikan kembung - di bersihkan
  • [+]...1/2 kg ikan selayang - di bersihkan
  • [+]...2 batang bunga kantan - di hiris
  • [+]...5 tangkai daun kesum
  • [+]...3 keping asam gelugur - Masukkan 5 keping
  • [+]...3 liter air
  • [+]...garam secukup rasa


BAHAN KISAR

  • [+]...250gm bawang besar
  • [+]...150gm cili kering - kurangkan jika tak tahan pedas
  • [+]...25gm belacan


BAHAN HIASAN

  • [+]...8 biji telur - di rebus dan dibelah dua
  • [+]...20gm cili padi - di potong
  • [+]...5 tangkai daun selom di hiris
  • [+]...1 biji timun di hiris seperti mancis


CARA MEMASAK:

  • [+]...1. Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.
  • [+]...2. Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.
  • [+]...3. Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.
  • [+]...4. Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.
  • [+]...5. Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.

[+]...Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

[+]...Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba