Resepi dan Cara Buat Puding Kek Berlapis
Bahan-bahan Puding Kek Berlapis:
- [+]...300 gm kek coklat lembab
Lapisan Tengah
- [+]...30 g tepung kastad
- [+]...1 biji kuning telur
- [+]...600 ml air
- [+]...150 ml susu cair
- [+]...100 g gula pasir
- [+]...1 camb serbuk agar-agar
- [+]...Sedikit pewarna kuning
Lapisan Atas Kek Berlapis
- [+]...30 gm tepung jagung
- [+]...500 ml air
- [+]...150 ml susu segar
- [+]...50 g gula pasir
- [+]...1 camb serbuk agar-agar
- [+]...100 g coklat putih, dihiris
- Cara membuat Puding Kek Berlapis
- [+]...1. Hiris nipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.
- [+]...2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.
- [+]...3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.
- [+]...4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
- [+]...5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.
- [+]...6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih.
Kacau atas api perlahan hingga pekat. Kek Berlapis
- [+]...7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.
- [+]...8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Selamat mencuba dan jangan lupa share yerr..