Resepi Mudah Kek Biskut Marie
Bahan-bahan buat Kek Biskut Marie :
- [+]500gm biskut merrie (1 peket ½)
- [+]1cawan gula*
- [+]½cawan sebuk koko*
- [+]1cawan air*
- [+]⅔cawan mentega*
- [+]1sudu kecil vanilla*
Topping coklat Kek Biskut Marie
- [+]½ cawan susu sejat
- [+]1 bar coklat masakan
- [+]Hiasan seperti kekacang @ buah buahan.
Cara-Cara buat Kek Biskut Marie
- [+]- Pecahkan biskut merrie, ketepikan
- [+]- Dalam periuk kecil, jadikan satu bahan bertanda *
- [+]- Whisk sebati
- [+]- Panaskan diatas api yg perlahan, sentiasa kacau rata. selama 7-8 min.
- [+]- Tuang didalam mangkuk yg mengandungi biskut merry tadi.
- [+]- Gaul mesra.
- [+]- Masukkan dalam acuan kek
- [+]- Tekan dan padatkan, simpan dalam petisejuk 1jam.
Untuk membuat topping Kek Biskut Marie
- [+]- Panaskan susu sejat, matikan api & masukkan coklat masakan
- [+]- kacau sebati.
- [+]- Tuangkan diatas kek dan sejukkan semula 1jam.
- [+]- Hiaskan & hidangkan.
Sumber: FB Sara Vee