Sunday, 13 December 2015
Filled Under:
Himpunan Resepi
RESEPI MEE KARI SODAP
Posted By:
Unknown
on 04:02
(*)Bahan-Bahan Untuk Tumis:-
[+]1 senduk minyak masak
[+]2 batang kulit kayu manis
[+]3 kuntum bunga lawang
[+]5 kuntum bunga cengkih
[+]3 tangkai daun kari
[+]2 batang serai di titik
(*)Bahan-Bahan Untuk Di Kisar:-
[+]4 ulas bawang putih
[+]10 ulas bawang merah
[+]2 batang serai ~ ambil bahagian perdu yang putih sahaja
[+]1 inc lengkuas
[+]2 inc halia
[+]3 biji buah keras
[+]1/2 cawan udang kering ~ di rendam hingga lembut kemudian di kisar
[+]20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut kemudian kisar
[+]4 sudu besar rempah kari daging BABAS
(*)Bahan-Bahan Stock:-
[+]1/2 kg udang basah
[+]1/2 kg udang bahagi 2. Satu bahagian buang kulit dan kepala asingkan isinya. Kulit di rebus.
[+]Kemudian di kisar dan tapis
[+]Air tapisan pula kisar bersama isi udang
[+]1 bahagian lagi kita buang kepala dan belah belakang buang urat hitam ~ ketepikan
(*)Bahan-Bahan Perisa:-
[+]1 buku gula Melaka
[+]3 keping asam keping
[+]300 ml santan
[+]1 kiub daging
[+]1 kiub ikan bilis
[+]garam dan gula secukup rasa
(*)Bahan-Bahan lain:-
[+]1/2 kg daging batang pinang ~ hiris nipis
[+]fish ball