Inspirasi Tutorial : Resepi Biskut Dam
Bahan Doh Vanila :
- #>500 g tepung gandum - diayak
- #>50 g tepung kastard diayak
- #>50 g susu tepung @ creamer
- #>380 g butter
- #>150 g gula aising
- #>1 biji kuning telur
- #>2 tsp esen vanila
Bahan Doh Coklat :
- #>480 g tepung gandum - diayak
- #>50 g susu tepung @ creamer
- #>30 g serbuk koko - diayak
- #>380 g butter
- #>100 g gula aising
- #>1 biji kuning telur
- #>1 tsp esen vanila
Cara membuatnya :
Doh Vanila :
- #>Pukul butter dan gula hingga kembang dan nampak creamy.
- Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaulkan rata.
- Masukkan tepung yang diayak tadi beserta creamer, uli hingga menjadi doh, biarkan 15 minit.
Doh Coklat :
- #>Pukul butter dan gula hingga berkrim.
- Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul rata.
- Masukkan tepung yang diayak, serbuk koko dan creamer, uli hingga menjadi doh, biarkan 15 minit.
Cara - caranya :
Ambik doh Vanila :
- #>Canai setebal 1 cm dengan lebar 5" in dan panjang 6" in ( 5" x 6" x 1" ).
- Buat sebanyak 3 kepingan doh vanila.
- Bungkus setiap kepingan doh tu dengan kertas minyak @ plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Ambik doh Coklat :
- #>Canai setebal 1 cm dengan lebar 5" in dan panjang 6" in ( 5" x 6" x 1" ).
- Buat sebanyak 3 kepingan doh coklat.
- Bungkus setiap kepingan doh tu dengan kertas minyak @ plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Cara membuat Dam :
- #>Selepas 1 jam lebih, keluarkan kedua2 doh tadi iaitu doh vanila dan doh coklat, susun kepingan doh tadi berselang seli antara doh vanila dan doh coklat, boleh lihat gambar.
- #>Ukur doh coklat dan doh vanila selebar 1 cm dan tandakan sebanyak 10 keping ( stripes ) kemudian potong hingga mendapat 10 kepingan doh coklat dan 10 kepingan doh vanila.
- #>Susun bertindih berselang warna menjadi batang dan balut dengan kertas minyak @ plastik.
- #>Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras sedikit. lebih kurang 1 jam.
- Keluarkan dari petisejuk dan potong setiap batang setebal 1 cm, potong hingga habis.
- Susun dalam loyang yang telah disapukan majerin dan bakar selama 25 minit dengan suhu 140 c. Bergantung pada oven, kalau jenis tak panas sangat boleh guna suhu 160 c sebab setiap oven agak berlainankan.
- #>Jangan dibakar terlalu lama sehingga doh vanila menjadi warna seaakan keperangan kerana tidak mendapat hasil contras antara warna vanila dan coklat.