RESEPI MUDAH KUIH SIPUT
Bahan-bahan KUIH SIPUT:
- [+]>1kg tepung gandum
- [+]>1 cawan marjerin - dicairkan
- [+]>10 tangkai cili kering
- [+]>2 pelepah daun kari - dimayang halus
- [+]>daun sup dan bawang - dimayang halus
- [+]>2 sudu besar jintan manis - dikisar bersama cili - Lagi banyak lagi sedap
- [+]>1 biji telur ayam
- [+]>1 cawan air
- [+]>2 sudu kecil garam - dilarut dalam air
- [+]>minyak untuk menggoreng
Cara KUIH SIPUT:
- [+]>1. Tepung gandum dan marjerin cair digaul rata dengan menggunakan tangan hingga menjadi serbuk dan diketepikan.
- [+]>2. Cili kering dikisar bersama jintan manis,
- [+]>3. Cili kering yang telah dikisar dan daun sup dan bawang yang telah mayang halus dibancuh bersama air, garam dan telur kemudiannya dituang ke dalam adunan tepung tadi, diuli sehingga rata.
- [+]>4. Jika adunan agak keras, tambah air sedikit-sedikit, jika agak lembik tambah gandum sedikit sedikit, terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan sekata. Ikut masin sendiri ye.
- [+]>5. Doh digentel bulat-bulat berdiameter lebih kurang 1 cm, kemudian digelek di atas acuan kuih siput, selepas siap ia digoreng dengan minyak yang banyak dibalik-balik agar masak sekata. Kuih siput sudah masak apabila kelihatan keperang-perangan, diangkat dan ditoskan.
Jangan lupa share resepi mudah kuih siput.