- {#}( 50 papercup medium )
- {#}3 biji telur dr peti sejuk ( Gred A )
- {#}275 gm tepung gandum (anggaran 21/2 cawan)
- {#}220 gm gula halus (anggaran 1 cawan)
- {#}150 ml susu segar / susu cair (anggaran 3/4 cawan)
- {#}3 sudu kecil baking powder
- {#}1 sudu kecil ovalette
- {#}1 sudu kecil esen vanila
- {#}filling blueberry/strawberry/apa2 ikut citarasa yg di sukai sesuai pewarna yg di gunakan
- {#}nama panggilan bagi ovalette ialah Quick 75. Ia berwarna kuning atau oren dan teksturnya seperti gel. Ia merupakan
- {#}penstabil @ pengemulsi yg digunakan utk membuat kek span dan kek2 lain yg menggunakan telur sbg bahan utk melembutkan kek.
- {#}sudu kecil = sudu teh
- {#}filling ialah inti bg apam
- -masukkan telur, gula dan ovalette ke dlm mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
- -selepas itu baru campur bahan2 lain seperti susu, tepung, baking powder (yg telah di ayak) dan esen vanila dan mix lagi dgn kelajuan minimum sehingga sebati.
- -bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
- -masukkan setiap adunan ke dlm piping bag.
- -picitkan adunan ke dlm mangkuk kertas (setengah sahaja)
- -letakkan filling secukupnya (nak lagi senang isi dlm piping bag kemudian picitkan)
- -picit lg adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
- -akhir sekali dot-dot kan dgn warna pilihan, kemudian kukus dengan api kecil / sederhana selama 10-15 minit sehingga masak.