Monday, 21 December 2015

Filled Under:

RESEPI KENTANG PUTAR ALA-ALA KFC


Bahan-bahan Resepi untuk membuat Kentang Putar (Kentang):

<.>8 biji kentang
<.>1 kotak kecil susu segar
<.>sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
<.>secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah

Cara-cara untuk membuatnya ialah:-

1. <.>Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit.
2. <.>Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari atas api.
3. <.>Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. <.>Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. <.>Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.

Bahan-bahan Resepi untuk membuat Sos (Gravy) Kentang Putar:

<.>1 labu bawang besar (ditumbuk)
<.>2 ulas bawang putih (ditumbuk)
<.>4 sudu butter
<.>2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
<.>2 kiub ayam knorr
<.>secukup rasa serbuk lada hitam dan sulah
<.>2 1/2 cawan air

Cara-cara untuk membuatnya ialah:-

1. <.>Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang. Biarkan dia caramelized (bertukar warna sedikit perang (warna caramel)
2. <.>Masukkan bancuhan tepung jagung dan tumis sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. <.>Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
4. <.>Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. <.>Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. <.>Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Siap, hidangkan sos yang dah siap bersama kentang putar.