DAGING HITAM MANIS BEREMPAH MELETOPSSS
- <>Bahan-bahannya ialah:
- >300gm daging batang pinang **Pastikan dihiris nipis dan di toskan
- <>BAHAN-BAHAN A
- >1 sudu teh serbuk ketumbar
- >1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- >1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- >1 sudu besar kicap cair
- >1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nak lebih pedas
- >2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
- >1/2 in halia ~ ditumbuk
- >1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
- >1 biji cili merah ~ dihiris
- >1 biji tomato ~ dipotong 6 atau 8
- >minyak
- <>BAHAN-BAHAN B
- >1 sudu besar kicap pekat
- >3 sudu besar kicap manis
- >1 sudu besar sos tiram
- >1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis
<>CARA PENYEDIAANNYA:
>Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
>Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
>Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
>Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
>Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar.
**Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tapi kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging
>Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering.
**bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu
>Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
>Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas-panas