korang mesti pernah makan pulut mangga ni ataupun pernah tengok member makan pulut mangga. kat sini saya kongsi resepi pulut mangga. simple jee
Bahan-bahannya ialah:-
- 2 cawan beras pulut (seeloknya pulut susu) rendam selama 2 jam
- 1 1/2 cawan santan
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil tepung jagung
- 2 helai daun pandan (disimpulkan)
- 3 sudu makan gula pasir
- mangga yg masak ranum secukupnya
Cara-caranya ialah:-
*Panaskan pengukus terlebih dahulu,
*kukus beras pulut hingga setengah masak,
*masukkan 1/2 cawan santan yg telah dicampur dengan garam.
*letak daun pandan sekali dan kukus pulut sehingga masak.
Untuk kuahnya:-
*baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir. bila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.bila agak pekat tutup api.
*sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.
P/S selamat mencuba!