Tuesday, 8 December 2015
Filled Under:
RESEPI & CARA KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT PALING POPULAR
Posted By:
Unknown
on 10:20
[+]BAHAN KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT:
[@]120gm tepung gandum
[@]120gm gula castor
[@]6 biji telur gred A
[@]20gm tepung jagung
[@]50ml santan kotak
[@]60gm butter cair
[@]1sb pandan emulco
[@]pewarna hijau
[+]CARA KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT:
[@]1. Panaskan kukusan. Guna loyang 9x9in, alaskan dgn baking
paper dan digris dgn butter.
[@]2. Pukul gula dan telur hingga kembang.
[@]3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Adun rata.
[@]4. Masukkan santan, butter dan pandan emulco. Kacau rata dan jika perlu, tambah pewarna hijau.
[@]5. Tuang adunan dalam loyang, tutup dgn kertas aluminium yg telah digris butter. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
[@]6. Angkat dan sejukkan.
[@]7. Kek dipotong kpd 2 bahagian. Sapukan dgn buttercream, tabur keju parut dan parutan coklat. Letakkan satu lagi kek diatasnya, deco ikut citarasa.
[+]Bahan topping :
[@]Buttercream
[@]coklat yang diparut secukupnya
[@]parutan keju secukupnya
[+]Buttercream:
[@]60gm butter
[@]100gm creamwell
[@]4sb susu pekat manis
[@]2sb shortening
[@]vanilla
[+]Cara caranya:
Satukan semua bahan, pukul hingga sebati dan berkrim.