Tuesday, 8 December 2015

Filled Under:

RESEPI & CARA KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT PALING POPULAR



[+]BAHAN KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT:

[@]120gm tepung gandum
[@]120gm gula castor
[@]6 biji telur gred A
[@]20gm tepung jagung
[@]50ml santan kotak
[@]60gm butter cair
[@]1sb pandan emulco
[@]pewarna hijau

[+]CARA KEK KUKUS PANDAN KEJU COKLAT:

[@]1. Panaskan kukusan. Guna loyang 9x9in, alaskan dgn baking
paper dan digris dgn butter.

[@]2. Pukul gula dan telur hingga kembang.

[@]3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Adun rata.

[@]4. Masukkan santan, butter dan pandan emulco. Kacau rata dan jika perlu, tambah pewarna hijau.

[@]5. Tuang adunan dalam loyang, tutup dgn kertas aluminium yg telah digris butter. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.

[@]6. Angkat dan sejukkan.

[@]7. Kek dipotong kpd 2 bahagian. Sapukan dgn buttercream, tabur keju parut dan parutan coklat. Letakkan satu lagi kek diatasnya, deco ikut citarasa.

[+]Bahan topping :

[@]Buttercream
[@]coklat yang diparut secukupnya
[@]parutan keju secukupnya

[+]Buttercream:

[@]60gm butter
[@]100gm creamwell
[@]4sb susu pekat manis
[@]2sb shortening
[@]vanilla

[+]Cara caranya:
Satukan semua bahan, pukul hingga sebati dan berkrim.