Bahan-bahan yang di perlukan ialah :-
- Nasi:-
- - 2 cup beras basuh dan toskan
- - 2 cup air
- - 2 cup chicken stock
- - halia **ambil dari chicken stock
- - bawang putih
- - 1 sudu besar butter
- - daun pandan
- Sup / Chicken stock:-
- - 1/2 ekor ayam
- - 1 inci halia hiris kasar dan ketuk sedikit
- - 1 kiub ayam
- - 1/2 sudu besar perencah sup
- - daun sup dan daun bawang
- - 4 ulas bawang putih di ketuk
- Bahan Perap:-
- - 1/2 sudu besar sos tiram
- - 1/2 sudu besar kicap manis
- - 3 ulas bawang putih diketuk
- Sos Cili:-
- - 1 Batang cili merah dicincang halus
- - beberapa batang cili api dicincang halus **ikut kepedasan yang anda mahukan
- - sedikit halia **ambil dari chicken stock. dicincang halus
- - 2 ulas bawang putih dicincang halus
- - 3 sudu besar sos cili
- - sedikit air
- - sedikit perahan jus limau
- - sedikit serbuk kunyit ni letak dalam nasi. nak bagi kaler cantik sikit
- Cara-cara untuk membuatnya ialah:-
- - Rebus halia bersama bawang putih dan kiub ayam dan juga perencah sup.
- - Biarkan mendidih masukkan ayam dan masak selama 20 minit.
- - Angkat ayam dan toskan. Seterusnya campurkan kedalam bahan perapan. Perap selama 1 atau 2 jam. Perap sekejap pun ok je.
- - Yang selebihnya kita buat sup. Potong daun bawang dan daun sup. Kemudian campurkan sekali. Suaikan rasa anda.
- - Siap.
- - Untuk nasi pula. Panaskan butter dalam periuk nasi.
- - Tumis bawang putih bersama halia dan daun pandan.
- - Apabila wangi masukkan beras dan kacau seketika.
- - Masukkan air dan chicken stock dan sedikit garam. Sikit sahaja sebab chicken stock dah masin. Kalau tak nak letak pun takpe sebab nanti sup tu dah pun masin.
- - Tanak nasi macam biasa.
- - Sementara tunggu nasi masak. Siapkan pula sos cili.
- - Korang boleh blend semua bahan sos cili tu dan masak bersama sos cili dan air.
- - kalau takde blender maka cincang lah ia sehalus yang mungkin.
- - Masak bersama sos cili dan air. Adjust kepekatan ikut suka korang. Tapi jangan terlalu pekat.
- - Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Kalau taknak letak gula pun ok je.
- - Untuk ayam goreng dengan api sederhana. Tak payah goreng lama sangat. Agak dah hitam sikit boleh la angkat. Hati-hati jangan sampai hangus pulak.
- - Siap. Sajikan dengan sedikit salad dan tomato.