{#}150 ml susu segar / susu cair (anggaran 3/4 cawan)
{#}3 sudu kecil baking powder
{#}1 sudu kecil ovalette
{#}1 sudu kecil esen vanila
{#}filling blueberry/strawberry/apa2 ikut citarasa yg di sukai sesuai pewarna yg di gunakan
{#}nama panggilan bagi ovalette ialah Quick 75. Ia berwarna kuning atau oren dan teksturnya seperti gel. Ia merupakan
{#}penstabil @ pengemulsi yg digunakan utk membuat kek span dan kek2 lain yg menggunakan telur sbg bahan utk melembutkan kek.
{#}sudu kecil = sudu teh
{#}filling ialah inti bg apam
cara-cara penyediaan :
-masukkan telur, gula dan ovalette ke dlm mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
-selepas itu baru campur bahan2 lain seperti susu, tepung, baking powder (yg telah di ayak) dan esen vanila dan mix lagi dgn kelajuan minimum sehingga sebati.
-bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
-masukkan setiap adunan ke dlm piping bag.
-picitkan adunan ke dlm mangkuk kertas (setengah sahaja)
-letakkan filling secukupnya (nak lagi senang isi dlm piping bag kemudian picitkan)
-picit lg adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
-akhir sekali dot-dot kan dgn warna pilihan, kemudian kukus dengan api kecil / sederhana selama 10-15 minit sehingga masak.