Friday 27 November 2015

Filled Under:

KEK COKLAT KEJU MARBLE LAGI MENAWAN


KEK COKLAT KEJU MARBLE LAGI MENAWAN

Bahan-bahan KEK COKLAT KEJU MARBLE LAGI MENAWAN:
.
Bahan kek:
.

  • [+]142gm gula perang
  • [+]142gm tepung gandum ~ diayak
  • [+]1st baking powder ~ diayak
  • [+]1st soda bikarbonat
  • [+]1 cawan susu cair
  • [+]1 cawan minyak
  • [+]1/2 cawan susu pekat manis
  • [+]3 bj telur
  • [+]5 sb serbuk koko

.
Cara buat KEK COKLAT KEJU MARBLE LAGI MENAWAN:
.

  • [+]1. Campurkan susu cair, gula, serbuk koko, sudu pekat dan minyak dalam periuk. Kacau atas api kecil hingga semuanya larut. Tutup api .
  • [+]2. Blender telur hingga berbuih kemudian campurkan dlm adunan koko.
  • [+]3. Masukkan tepung sikit2 sambil dikacau rata.
  • [+]4. Alas loyang dgn baking paper dan sapu dgn sedikit minyak.
  • [+]5. Tuang adunan, kukus dalam air yg mendidih selama 1 jam atau sehingga masak.
  • [+]6. Sejukkan kek.

.
Bahan cream KEK COKLAT KEJU MARBLE LAGI MENAWAN:
.

  • [+]400gm keju cream
  • [+]80gm coklat hitam ~ dicairkan
  • [+]60gm coklat putih ~ dicairkan
  • [+]Sedikit vanilla
  • [+]12gm serbuk gelatin halal + 100 ml air ~ biar kembang sebentar kemudian cairkan ~ guna kaedah double boiler
  • [+]190gm krim non dairy ~ diputar hingga kembang dan kaku

.
Cara:
.

  • [+]1. Putar keju cream hingga gebu dan halus. Masukkan vanilla.
  • [+]2. Masukkan gelatin yg dah dicairkan, kacau sebati.
  • [+]3. Bagikan adunan keju kpd 2 bahagian. Bhg 1 tambah coklat hitam. Kacau sebati. Bhg 1 lagi tambah coklat putih. Kacau sebati.
  • [+]4. Ambil bahagian yg dicampur coklat putih, campurkan cream dan gaul sebati. Masukkan dlm.piping bag, ketepikan.
  • [+]5. Ambil bahagian coklat hitam, campurkan cream, gaul sebati dan masuk dlm piping bag. Ketepikan.

.
Cara menghias KEK COKLAT KEJU MARBLE LAGI MENAWAN:
.

  • [+]1. Kek yang dah sejuk, potong ikut ukuran loyang 8 x8 in (ukuran loyang ikut citarasa). Klu tak ada loyang spring foam, alaskan alumunium foil dlm loyang tersebut supaya senang nak keluarkan kek nnanti.
  • [+]2. Masukkan kek tadi dlm loyang, paipkan cream warna putih hingga penuh permukaan kek. Tinggalkan sedikit cream untuk corak hiasan.
  • [+]3. Paipkan pula cream coklat hitam hingga habis dan ratakan.
  • [+]4. Paipkan cream putih yg sedikit tadi, corakkan ikut kreativiti masing2.
  • [+]5. Masukkan kek dalam peti ais dan sejukkan selama 1 jam.
  • [+]6. Sedap dimakan sejuk